Sluit
Typ ten minste 1 teken om te zoeken

Opening van de grote Hospice tuinen

Als onderdeel van de tijdelijke bezetting, die zal duren tot december 2023, zal Pali Pali, beheerder van de tijdelijke bezetting van de locatie, de tuinen van het Grand Hospice openstellen voor het grote publiek aan het einde van een openingsweekend op 9, 10 en 11 juli.

Ter herinnering: Pali Pali, een versneller van culturele, sociale en solidaire projecten, werd geselecteerd door het OCMW van de Stad Brussel na een projectoproep die afgelopen maart werd gelanceerd om de tijdelijke bezetting van de Pacheco-site te organiseren voor de komende twee jaar, in afwachting van de grote renovatiewerkzaamheden die nodig zijn om een woon- en gemeenschapscomplex te creëren.

Open voor de buurt

De tuinen van het Grand Hospice openen hun deuren voor het grote publiek na een openingsweekend op 9, 10 en 11 juli. Ze blijven dan open voor de duur van de tijdelijke bezetting, waarvan het programma binnenkort bekend wordt gemaakt.

De twee binnentuinen op het terrein van Hospice Pacheco, die sinds 1997 op de monumentenlijst staan, zijn echte parels van groen in dit deel van de Vijfhoek, waar weinig groen te vinden is. Ze zijn ontworpen door architect Partoes en werden in de loop der tijd heringericht voordat ze op de monumentenlijst werden geplaatst. De eerste tuin is aangelegd als landschapstuin, met enkele opmerkelijke bomen. Het ontwerp van de tweede tuin is duidelijk klassieker.

"In het kader van de tijdelijke bezetting worden de tuinen van het Institut Pacheco, die vroeger bestemd waren voor het voormalige rusthuis, voor het eerst opengesteld voor het publiek en de buurt . Het gaat om niet minder dan 6.000 vierkante meter groen dat openstaat voor het publiek in het hart van de stad ", zegt Khalid Zian, voorzitter van de OCMW van Brussel.

Deze ruimte zal openstaan voor het publiek, en in het bijzonder voor de buurtbewoners, en faciliteiten bieden voor de hele buurt, gebaseerd op twee principes: verbindingen leggen en samenleven. In de tuinen, die open zullen zijn voor het publiek, zal iedereen de buurt kunnen komen ontdekken onder het genot van een drankje in een volledig uitgeruste guinguette.

Opening op 9, 10 en 11 juli

Tijdens het weekend van 9, 10 en 11 juli zijn de tuinen geopend van 15.00 tot 22.00 uur van donderdag tot en met zaterdag, en van 12.00 tot 22.00 uur op zondag. Het Grand Hospice biedt een guinguette, entertainment voor kinderen en concerten. Deze openingstijden blijven de hele zomer hetzelfde.

"We wilden de tuinen zo snel mogelijk openstellen voor de buurt om nieuwe ruimtes te bieden voor ontmoetingen en programmering. Ons doel is om een gastvrije ruimte te bieden en om dit uitzonderlijke erfgoed van de stad Brussel zichtbaar te maken" zegt Edouard Meier, oprichter van pali pali en verantwoordelijk voor de tijdelijke bezetting.