Sluit
Typ ten minste 1 teken om te zoeken
Correspondentie

Ontdek meer over de projecten van La Correspondance! 

De stad Grenoble heeft besloten om de deuren van het zuidelijke deel van de voormalige Ecole Supérieure du Professorat et de l'Education (voorheen ESPE - IUFM) te openen voor het publiek in het kader van een innovatief 4-jarig overgangsbezettingsplan (2023-2027).

Het plan is een faciliteit op een derde locatie die een aantal complementaire activiteiten in dezelfde ruimte samenbrengt: productieruimtes, culturele en sociale activiteiten, voedsel, enz. 

Voor de coördinatie van het project hebben de stad Grenoble en SAGES, de ontwikkelaar van de site, gekozen voor het bedrijf Pali Pali, een culturele, sociale en solidaire versneller die sites beheert in België en Frankrijk. Het coördinatorenteam, onder leiding van de uit Grenoble afkomstige Jérôme de Lignerolles, zal verantwoordelijk zijn voor een drievoudige missie: het coördineren, revitaliseren en animeren van de site. 

Geselecteerde projecten

Hieronder vind je meer informatie over de geselecteerde projecten, waarvan de structuren tussen oktober 2023 en april 2024 geleidelijk naar de site zullen verhuizen: 

Association pour le développement des Sports de Sable (AD2S)
AD2S beheert het strand van Grenoble, een plek waar zandsporten kunnen worden beoefend, maar ook een gezellige, leuke, sportieve en experimentele ruimte in het hart van het Flaubert ZAC. 

Au Bonsens Des Mets
Sinds 2009 bereidt Au Bonsens Des Mets in haar laboratorium biologische en lokale maaltijden voor bedrijfskantines en het grote publiek, gekookt en geserveerd in een vrolijke en goedgehumeurde sfeer! Au Bonsens des Mets neemt de keuken van Cafétéria in gebruik. 

AMPAG en de vereniging Quiz de l'Anthropocène
Momenteel bekend als La MADRE (Maison de l'Anthropocène des Dérèglements et des REbonds), wil AMPAG de voorwaarden scheppen voor het ontstaan van een huis van het Antropoceen in Grenoble en de omliggende regio. Het deelt zijn kantoor met de Quiz de l'Anthropocène (Antropoceen Quiz), die in de vorm van quizzen een reeks zure kennis over energie, klimaat en de klimaatcrisis in het algemeen promoot.

Big Bang Ballers
Big Bang Ballers biedt een scala aan sport-, vrijetijds-, sociale en educatieve programma's om ongelijkheid en discriminatie bij de toegang tot sport tegen te gaan. BBB activiteiten vinden plaats in de Gymnase. 

Association cAPAbles
De Association cAPAbles biedt aangepaste lessen voor lichaamsbeweging om je te helpen je vrijetijdsbesteding, je wensen en je gezondheid te combineren in Grenoble en omgeving, en daarbuiten. De vereniging is erkend als Maison Sport-Santé in januari 2020.

Collectif C nous
C nous is een verenigingsplatform dat verenigingen en kunstenaars samenbrengt die de hiphopcultuur ontwikkelen en zich inzetten voor een beter begrip en verspreiding van deze cultuur.

Le Comptoir des Arts
Een multidisciplinair productiebureau op het gebied van live performance. Het ondersteunt kunstenaars bij de ontwikkeling van hun artistieke projecten (muziek, theater, dans, enz.) met het oog op professionalisering en structurering.

Cie Craque Ta Coquille
Hedendaags hiphop dansgezelschap. Het gezelschap is geïnteresseerd in live performance, straatperformance (dans en theater), de digitale wereld en wat er om ons heen gebeurt.

La Crique Sud
SCOP Crique Sud, een bekende culturele bistro in het centrum van Grenoble, zal vanaf april 2024 zijn intrek nemen in La Correspondance om een bar en snackbar aan te bieden en het plein te verlevendigen met een boeiend cultureel en entertainmentprogramma.

L'Éléfàn
L'Éléfàn is een winkel die voornamelijk lokale producten verkoopt, waarvan sommige biologisch. Het is een ander soort supermarkt, gebaseerd op de investering van alle leden. Het is een winkel waar je alles kunt vinden, tegen eerlijke prijzen voor zowel producenten als leden.

Grenoble Alpes Initiative Active (GAIA)
Devereniging, die haar nieuwe "totemruimte" in La Correspondance inricht, werkt op het gebied van de sociale en solidaire economie door actiemiddelen te geven aan degenen die zich inzetten voor een lokale economie die zinvoller, inclusiever en duurzamer is, om de Isère-regio positief te transformeren. 

Retour de Scène
Sinds 2007 is RDS betrokken bij de ontwikkeling van en de toegang tot hedendaagse muziek in Isère, door middel van distributie, ondersteuning van praktijken, culturele initiatieven en de productie van evenementen. Het gebruikt de populaire en verenigende dimensie van muziek als een vector voor sociale cohesie.

Sicklo
Een coöperatie voor fietsbezorging opgericht in juli 2019 in Grenoble. Sicklo is eigendom van en wordt opgericht door zijn koeriers en biedt particulieren winkels en restaurants in Grenoble een 100% koolstofvrije
bezorgoplossing , uitsluitend per fiets.

Association Weavers
Weavers biedt na ballingschap toegang tot werkgelegenheid via opleidingen en ontmoetingen. Ze vergemakkelijkt de aanwerving van ballingen, maar ook van alle belanghebbenden die een rol kunnen spelen om een echte impact te hebben op het Franse opvang- en integratiesysteem.


De volgende fasen van het project :

  • Oktober: de eerste bewoners trekken in en de activiteiten beginnen in de gymzaal en danszaal
  • November: officiële opening van de site voor het publiek
  • Opening festival: december 2023