Sluit
Typ ten minste 1 teken om te zoeken

Zie U uitgebreid!

De Société d'Aménagement Urbain (SAU) heeft besloten om de tijdelijke ingebruikname van Usquare.brussels, het verbouwingsproject van de voormalige Fritz Toussaint-kazerne in Elsene, te verlengen tot maart 2022. Door de nadering van de eerste renovatiewerken op de site moeten de activiteiten herverdeeld worden over de extra 15 maanden.

Het verbouwingsproject van de voormalige Fritz Toussaint-kazerne in Elsene, Usquare.brussels genaamd en geleid door de NVU, dat de voorbije maanden flink gevorderd is, wil de site omvormen tot een nieuwe open, gemengde en dynamische wijk die stedelijk en gezellig, universitair en internationaal, duurzaam en vernieuwend is. Het is de bedoeling om tegemoet te komen aan de behoeften van de Brusselaars, en in het bijzonder van de omwonenden, met name op het vlak van huisvesting en openbare ruimten, en tegelijkertijd een ambitieus project van internationaal formaat te huisvesten dat gezamenlijk door de ULB en de VUB wordt ontwikkeld. 

De S.A.U., het Gewest, de universiteiten en de gemeente Elsene wilden van de voorbereidende fase van de verbouwing gebruik maken om een tijdelijke bezetting te ontwikkelen, See U genaamd. De doelstellingen zijn om tijdelijk leegstaande ruimtes ter beschikking te stellen van initiatieven van burgers, verenigingen en culturele groepen; om bij te dragen tot de levendigheid van de site; om ze geleidelijk open te stellen voor de buurt; en om de problemen te vermijden die geassocieerd worden met verlaten sites.

Zie U: 100% bezetting, meer dan 350 activiteiten, meer dan 125.000 bezoekers

Om deze ambities waar te maken, heeft de SAU een innovatieve en zeer open procedure voor tijdelijke bezetting geïmplementeerd, enerzijds om een overgangsbeheerder voor de hele site aan te stellen (het consortium Creatis / D-Side Group / Troisième) via een openbare aanbesteding en anderzijds om de eerste tijdelijke bewoners van delen van de site te selecteren via een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling (AMI).
Nadat de nodige vergunningen waren verkregen, werd de tijdelijke bezetting van See U in april 2019 ingehuldigd .
Het See U-team heeft een ambitieus programma ontwikkeld met als doeleen honderdtal initiatieven uit te voeren en een bezettingsgraad van 100% te bereiken.
Sinds de opening zijn er meer dan 350 activiteiten georganiseerd of gehost op de site, wat meer dan 125.000 bezoekers heeft getrokken en het succes en de reputatie van deze tijdelijke bezetting heeft verzekerd. Het SAU en het See U-team wonnen een Visit.brussels Award voor hun inspanningen.

Ruimtelijke herverdeling van activiteiten op de site

Met het oog op dit succes heeftde SAU besloten om de tijdelijke bezetting, die eind 2020 had moeten eindigen, met 15 maanden te verlengen, aangezien het vertrek van de federale politie uit het laatste gebouw dat ze op de site in gebruik had, ruimte zal vrijmaken voor See U die vanaf de herfst van volgend jaar, met de start van de eerste renovatiewerkzaamheden, gedeeltelijk zal worden gecompenseerd.
Het SAU en het See U-team hebben een objectieve beoordeling uitgevoerd van alle projecten die tot nu toe zijn ontwikkeld in het kader van het tijdelijke bewoningssysteem, en hebben met alle projectpromotoren afzonderlijk gesproken. Dit is in de eerste plaats gedaan om de noodzakelijke ruimtelijke reorganisatie van de tijdelijke bewoningsactiviteiten op het terrein uit te voeren, aangezien de totale oppervlakte van de gebouwen waarover See U beschikt, is teruggebracht van 35.000 m2 tot 30.000 m2. En ten tweede om de algemene dynamiek van See U meer te richten op die projecten die de betrokkenheid van de buurtbewoners bij de lopende transitie in verband met de uiteindelijke verbouwing van de kazerne het beste stimuleren.

Gilles Delforge, directeur van het SAU, zegt dat hij "verheugd is over de uitstekende samenwerking met het See U-team en de kwaliteit van hun werk, waardoor de innovatieve aanpak van het organiseren van een tijdelijke bezetting, bedacht door het SAU, een echt succes is geworden voor het publiek en de media, waardoor andere exploitanten geïnspireerd zijn geraakt en See U en het SAU een Visit.brussels Award hebben gewonnen. Ik wil alle See Users die actief hebben bijgedragen aan dit succes van harte bedanken, en in het bijzonder degenen die momenteel met ons samenwerken aan het participatieve proces dat we hebben opgestart om de toekomstige openbare ruimtes op de site te ontwerpen. Ik ben blij om te zien dat de tijdelijke bezetting van See U het mogelijk heeft gemaakt dat een aantal geweldige initiatieven onder goede omstandigheden van de grond zijn gekomen, waarvan sommige de locatie verlaten omdat ze grotere ruimtes nodig hebben . Ik denk in het bijzonder aan Billy Bike. Meer in het algemeen ben ik blij dat het SAU kan helpen om de gronden van het gewest ter beschikking te stellen van de Brusselaars via tijdelijke bewoning, elk met zijn eigen specifieke kenmerken: See U in de voormalige Fritz Toussaint-kazerne sinds april 2019; MolenWest naast het Weststation sinds september 2020; "L'Été à Josaphat" op de site van het voormalige rangeerstation Josaphat afgelopen zomer.

Edouard Meier, hoofd van het consortium Creatis / D-Side Group / Troisième Pôle, is "verheugd om het avontuur van de grootste tijdelijke bewoning van België te kunnen voortzetten. Het langetermijnkarakter van het project zal de banden met de buurt en de buurtbewoners verder aanhalen, de komst van het project Usquare.brussels ondersteunen en de waarden van sociale cohesie en duurzame ontwikkeling die alle bewoners van de site motiveren, blijven verdedigen. Tijdens de extra 15 maanden die door de SAU worden toegekend, zullen we vooral verder werken aan de positieve dynamiek die See U met de buurtbewoners op gang heeft gebracht, met projecten zoals Kinograph, Haut les cœurs, Pousse et vous, Hors Catégories, Place aux plantes, enz.

Emblematische projecten en een wijkgericht programma

Enkele van de paradepaardjes van See U die de zichtbaarheid van de site hebben verhoogd, zijn de Velodroom, ingehuldigd ter gelegenheid van de start van de Tour de France in 2019 en nu een symbool voor de Brusselaars; het U See Festival, een stadsfestival georganiseerd in samenwerking met de Europese Commissie, waarbij 24 monumentale fresco's werden gecreëerd op de site; de U Beer Bazaar, een feestelijke bijeenkomst van Brusselse microbrouwerijen; de Grand Marché Durable et Créatif; en de eerste Maker Faire van Brussel.

Natuurlijk hebben de coronavirus pandemie en de periodes van opsluiting de bewoners van See U niet gespaard. Veel activiteiten werden maandenlang onderbroken, zoals Kinograph, dat van maart tot juli 2020 alle voorstellingen stopzette en sinds afgelopen herfst zijn activiteiten moest aanpassen (online voorstellingen, tentoonstelling, enz.). De tijdelijke bezetting heeft veel veerkracht getoond en een aantal projectpromotors hebben bijgedragen aan de uitstorting van solidariteit in deze tijden van crisis. Billy Bike, bijvoorbeeld, bood gratis minuten op zijn elektrische deelfietsen aan het verplegend personeel en andere helden in de strijd tegen Covid. Happy Hours Market, die onverkochte maaltijden leverde aan Brusselse ziekenhuizen. Of Hors Catégorie, dat medicijnen leverde aan apotheken.

Het See U-team heeft een nieuw programma bedacht om het project aan deze nieuwe situatie aan te passen en de positieve impact van de tijdelijke bezetting verder te vergroten. Dit programma, Meet U, is ontwikkeld als label voor alle See U-activiteiten die worden georganiseerd voor de buurt rondom de locatie. Het is ook symbolisch de naam van de ruimte die binnen See U zo snel mogelijk ter beschikking zal worden gesteld van de buurtbewoners.Meer info overCaserne- Usquare.brusselsOntwikkelingenCaserne- Usquare.brusselsSites