Sluit
Typ minstens 1 karakter om te zoeken

Uitbreiding van See U!

De Société d'Aménagement Urbain (SAU) heeft besloten de tijdelijke bezetting van Usquare.brussels, het verbouwingsproject van de voormalige Fritz Toussaint-kazerne in Elsene, te verlengen tot maart 2022. De aanpak van de eerste renovatiewerkzaamheden op het terrein vereist een herverdeling van de activiteiten gedurende deze 15 extra maanden.

Het verbouwingsproject voor de voormalige Fritz Toussaint-kazerne in Elsene, dat de afgelopen maanden aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt, wordt Usquare.brussels genoemd en heeft tot doel deze locatie om te vormen tot een nieuwe open, gemengde en dynamische, stedelijke en gezellige, universitaire en internationale, duurzame en innovatieve wijk. Het is de bedoeling om tegemoet te komen aan de behoeften van de Brusselaars, en in het bijzonder aan die van de buurtbewoners, met name op het vlak van huisvesting en openbare ruimten, en tegelijkertijd een ambitieus project van internationale omvang op te zetten, dat gezamenlijk door de ULB en de VUB wordt uitgevoerd. 

De SAU, het Gewest, de universiteiten en de gemeente Elsene wilden de voorbereidende fase van de omschakeling aangrijpen om een tijdelijke bezetting te ontwikkelen, genaamd See U. Doelstellingen: de tijdelijk onbezette ruimten ter beschikking stellen van burgerinitiatieven, verenigingen, culturele activiteiten, enz.; bijdragen tot de animatie van het terrein; een begin maken met de geleidelijke openstelling ervan voor de buurt; de problemen in verband met verlaten terreinen voorkomen.

Zie U: 100% bezetting, meer dan 350 activiteiten, meer dan 125.000 bezoekers

Om deze ambities waar te maken, heeft de SAU een innovatieve en zeer open procedure voor tijdelijke bezetting ingevoerd, waarbij enerzijds via een openbare aanbesteding een overgangsbeheerder voor het hele terrein werd aangewezen (het consortium Creatis / D-Side Group / Troisième) en anderzijds via een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling (AMI) de eerste tijdelijke bewoners van delen van het terrein werden geselecteerd.
Nadat de nodige vergunningen waren verkregen, werd See U tijdelijke bezetting in april 2019 ingehuldigd .
Het See U-team heeft een ambitieus programma ontwikkeld om het aantal vaneen honderdtal initiatieven op kruissnelheid en een bezettingsgraad van 100% van de lokalen te bereiken.
Sinds de opening zijn er meer dan 350 activiteiten georganiseerd of gehost op de site, die meer dan 125.000 bezoekers hebben getrokken en het succes en de reputatie van deze tijdelijke bezetting verzekeren. Dit heeft het SAU en het See U-team een Visit.brussels Award opgeleverd.

Ruimtelijke herverdeling van de activiteiten op het terrein

Gezien dit succes heeftde SAU besloten de tijdelijke bezetting, die eind 2020 had moeten aflopen, met 15 maanden te verlengen, aangezien door het vertrek van de federale politie uit het laatste gebouw dat zij op deze locatie in gebruik had, ruimte vrijkomt voor See U, die vanaf komend najaar met het begin van de eerste renovatiewerkzaamheden gedeeltelijk zal worden gecompenseerd.
Het SAU en het See U-team hebben een objectieve evaluatie uitgevoerd van alle projecten die tot dusver in het kader van de tijdelijke bezetting zijn ontwikkeld. Dit gebeurde enerzijds met het oog op de noodzakelijke ruimtelijke reorganisatie van de tijdelijke bezettingsactiviteiten op het terrein, rekening houdend met het feit dat de totale oppervlakte van de voor See U beschikbare gebouwen wordt teruggebracht van 35.000 m2 tot 30.000 m2. En anderzijds om de algemene dynamiek van See U meer te richten op projecten die de betrokkenheid van de plaatselijke bewoners bij de lopende overgang in verband met de uiteindelijke verbouwing van de kazerne het best bevorderen.

Gilles Delforge, de directeur van het SAU, "feliciteert de uitstekende samenwerking met het See U-team en de kwaliteit van hun werk, waardoor de innovatieve aanpak van de organisatie van een tijdelijke bezetting, bedacht door het SAU, een echt volks- en mediasucces werd, dat andere exploitanten inspireerde en See U en het SAU een Visit.brussels Award opleverde. Ik dank alle See-gebruikers die actief hebben bijgedragen tot dit succes en vooral degenen die ons momenteel begeleiden in het participatieve proces dat wij hebben opgestart voor het ontwerp van de toekomstige openbare ruimten van de site. Het verheugt mij dat de tijdelijke bezetting van See U het mogelijk heeft gemaakt dat enkele geweldige initiatieven onder goede omstandigheden van de grond zijn gekomen, waarvan sommige het terrein verlaten omdat zij grotere ruimten nodig hebben . Ik denk in het bijzonder aan Billy Bike. En meer in het algemeen ben ik blij dat het SAU kan bijdragen tot het ter beschikking stellen van het gewestelijk onroerend erfgoed aan de Brusselaars via tijdelijke bezettingen, elk met hun eigen specifieke kenmerken: Zie U in de voormalige Fritz Toussaint-kazerne sinds april 2019; MolenWest naast het Weststation sinds september 2020; "L'Été à Josaphat" op het terrein van het voormalige rangeerstation Josaphat afgelopen zomer.

Edouard Meier, hoofd van de groep Creatis / D-Side Group / Troisième Pôle, is "erg blij dat hij het avontuur van de grootste tijdelijke bezetting in België kan voortzetten. Dankzij het langetermijnkarakter van het project kunnen we de banden met de wijk en de buurtbewoners verder aanhalen, de komst van het project Usquare.brussels begeleiden en de waarden van sociale cohesie en duurzame ontwikkeling, die alle bewoners van de site motiveren, blijven verdedigen. Tijdens de extra 15 maanden die door de SAU worden toegekend, zullen we meer in het bijzonder werken aan de positieve dynamiek die See U met de bewoners van de wijk op gang heeft gebracht, met projecten zoals Kinograph, Haut les cœurs, Pousse et vous, Hors Catégories, Place aux plantes, enz.

Iconische operaties en wijkgericht programma

Tot de vlaggenschipacties van See U die de zichtbaarheid van de site hebben verhoogd, behoren de Velodroom, ingehuldigd ter gelegenheid van de start van de Tour de France van 2019 en nu emblematisch in de ogen van de Brusselaars; het U See Festival, een stadsfestival georganiseerd in samenwerking met de Europese Commissie, dat heeft geleid tot de creatie van 24 monumentale fresco's op de site; de U Beer Bazaar, een feestelijke bijeenkomst van Brusselse microbrouwerijen; de Grand Marché Durable et Créatif; en de eerste Maker Faire van Brussel.

De coronavirus pandemie en de perioden van opsluiting hebben de bewoners van See U. niet gespaard. Veel activiteiten werden maandenlang onderbroken, zoals Kinograph bijvoorbeeld, dat van maart tot juli 2020 al zijn voorstellingen stopzette en vervolgens sinds afgelopen najaar zijn activiteiten moest aanpassen (online sessies, tentoonstelling...). De tijdelijke bezetting heeft veel veerkracht getoond en verschillende projectleiders hebben deelgenomen aan de solidariteitsbeweging in deze tijden van crisis. Billy Bike bood bijvoorbeeld gratis minuten op zijn gedeelde elektrische fietsen aan zorgverleners en andere helden in de strijd tegen Covid. Happy Hours Market, die onverkochte maaltijden leverde aan Brusselse ziekenhuizen. Of Hors Catégorie, die medicijnen leverde aan apotheken.

Het See U-team heeft een nieuw programma opgesteld om het project aan deze nieuwe situatie aan te passen en het positieve effect van de tijdelijke bezetting verder te vergroten. Dit programma, Meet U, is ontwikkeld als label voor alle See U-activiteiten die voor de buurt rond de site worden georganiseerd. Het is ook symbolisch de naam van de ruimte die binnen See U.More info onCaserne- Usquare.brusselsDevelopmentsCaserne- Usquare.brusselsSites