Sluit
Typ minstens 1 karakter om te zoeken

De drukkerij, een nieuwe tijdelijke bezetting gewijd aan artistieke creatie.

Pali Pali, versneller van culturele, sociale en solidariteitsprojecten, organiseert de tijdelijke bezetting van de voormalige drukkerij van de Nationale Bank van België tot de herbestemming ervan door de nieuwe eigenaars, de Gentse en Brusselse vastgoedontwikkelaars 3D-Real Estate en Burco Europe.

Pali Pali creëert, beheert en stimuleert ontmoetings- en experimenteerplaatsen, fabrieken van een innovatieve en duurzame samenleving: incubators, derde plaatsen, tijdelijke beroepen. Na de See U en het Grand Hospice is dit het derde grote project dat wordt toevertrouwd aan het team, dat er een origineel project zal uitvoeren. Het programma omvat een "artistieke derde plaats" waar verschillende workshops en evenementen rond creatie worden aangeboden. 

20.000 vierkante meter

Uit een studie(Plan Atelier/Level Five/Permanent) blijkt dat de helft van de professionele kunstenaars niet van hun werk kan leven, hoewel de meerderheid er meer dan 30 uur per week aan besteedt. Werken in verschillende banen hoort bij het kunstenaarschap, vaak uit financiële noodzaak. En kunstenaars die een atelier hebben, besteden minstens de helft van hun inkomen aan hun huisvesting en werkruimte. De 20.000 vierkante meter van deze voormalige drukkerij is een welkome gelegenheid om een nieuwe tijdelijke culturele ruimte in Brussel te creëren. 

Opening van de drukkerij in mei 2022

De drukkerij opent zijn deuren in mei 2022, en wordt de thuisbasis van het volgende Brussels Gallery Weekend, dat zijn 15e verjaardag viert van 8 tot 11 september 2022. Het evenement lanceert het seizoen met een dynamisch programma van tentoonstellingen, discussies en bezoeken aan de belangrijkste hedendaagse kunstgalerijen en institutionele kunstlocaties van de stad. Het bevestigt een sterke betrokkenheid bij de Belgische kunstscène door de dynamiek van een sector, zijn knowhow en zijn talenten die tot ver buiten onze grenzen schitteren, in de verf te zetten.

Voor Edouard Meier, zaakvoerder van pali pali: "Na See U en het Grand Hospice zijn we erg blij met het vertrouwen dat Burco en 3D Real Estate in ons hebben gesteld door ons toe te staan een opmerkelijk erfgoed van de stad Brussel te ontwikkelen. 

Voor Peter Verlinden, CEO van 3D-Real Estate en Thibaut Dumortier, Managing Director van Burco Europe: "Dit gebouw ter beschikking stellen van kunstenaars en jonge ondernemende projecten in Brussel past in onze visie van duurzame ontwikkeling van projecten die vanaf het begin van het proces in hun omgeving moeten worden geïntegreerd. Het gebruik van deze ruimten als onderdeel van een resoluut maatschappelijk project draagt bij tot deze visie en zal ons project helpen verankeren in zijn snel veranderende omgeving. " 

Instagram: @imprimerie.brussels

Facebook: @imprimerie.brussels