Sluit
Typ ten minste 1 teken om te zoeken

Ontdek de projecten van Grand Hospice!

Na het succes van de projectoproep zijn er in het Grand Hospice nu meer dan 120 initiatieven die bijdragen aan de profilering van dit nieuwe sociale en culturele centrum. Deze projecten kunnen ontdekt worden op een open dag op 10 mei.

"In afwachting van de werkzaamheden aan de site, die zal worden gebruikt voor huisvesting ," zegt OCMW-voorzitter Khalid Zian, "beheert Pali Pali de ruimte en ontwikkelt het project om een verscheidenheid aan complementaire activiteiten samen te brengen, een bemiddelings- en opvangcentrum voor de buurt te voorzien en sociale innovatie-initiatieven aan te moedigen. Na een projectoproep hebben zich nu meer dan 100 actoren gevestigd die deelnemen aan deze dynamiek. Deze projecten hebben al een positieve impact, zowel op de wijk als daarbuiten. Ze brengen verschillende gebruiken samen zodat mensen elkaar gemakkelijker kunnen ontmoeten, middelen kunnen delen en aan gezamenlijke projecten kunnen werken .

De geselecteerde projecten waren georganiseerd rond vier hoofdthema's: gemeenschap, duurzame ontwikkeling, kunst & cultuur en onderwijs & gezondheid.

Gemeenschap

Het thema Community omvat projecten met een sterke sociale impact. Bijvoorbeeld de opvoedingsondersteuning van Jeugdhuis Chicago Maison de Jeunes (één van de 8 jeugdhuizen van D'BROEJ vzw), de vzw Chicago back (een solidariteitsproject van de bewoners van de wijk 'Chicago', ontstaan tijdens de 1ste opsluiting in 2020), Job Dignity (initiatieven tegen dakloosheid en sociale uitsluiting), Singa (integratie van vluchtelingen en migranten), Bulle Wasserette Mobile (eerstelijns gezondheids- en sociale diensten voor mensen in zeer precaire situaties), Coopération Education Culture (literaire, culturele en educatieve activiteiten gericht op Afrika en de Caraïben) en Rabi Jacob (een vereniging die maaltijden bereidt en uitdeelt voor mensen in precaire situaties).

Duurzame ontwikkeling

In het thema Duurzame Ontwikkeling kun je veranderingsagenten ontmoeten zoals Lita.co (Europa's eerste platform voor impact investing) en Energy4commons (programma's voor elektriciteitsvoorziening op het platteland en in de stad met behulp van hernieuwbare energie). Er zijn ook mode- en ontwerpprojecten zoals Méson (recycling van thuistextiel dat bestemd was om te worden weggegooid of achtergelaten om er kleding en accessoires van te maken), Retro Reset (een Brussels circulair modemerk dat vintage ('retro') stukken combineert met geüpcyclede ('geresette') creaties), Obso (een 100% duurzaam en solidair platform voor vintage kleding) en Twoo-D (kleding, planten en objecten ontworpen in Brussel). Of actief in mobiliteit, zoals Bike-Packer (organisator van Belgische fietstochten) of Bazaar Trottoir et Cactus (ontdek Brussel per fiets).

Onderwijs en gezondheid

In het thema Onderwijs en Gezondheid kun je Nederlands leren bij Opencontext, dansen, boksen of yoga bij Super Chill Yoga. Je kunt ook ondersteuning krijgen bij geestelijke gezondheid van het Centre Antonin Artaud, Téjo of Le monde du dedans. Of ondersteuning bij het zoeken naar werk van Promo Jeunes.

Kunst & Cultuur

Het thema Kunst & Cultuur omvat La Bagagerie (een theatergezelschap en expressiewerkplaats), die de zinnode Brol Bazar organiseren als onderdeel van de Zinneke Parade. Er is ook Magma (een Brussels collectief dat kunstenaars ontwikkelt rond muziek), Arts et Publics (culturele bemiddeling op kruispunten, opleiding en integratie, burgeractiviteiten en kunstpromotie), Bledarte (een ruimte waar allochtone jongeren zich kunnen uitdrukken via kunst en cultuur) en een hele reeks workshops voor kunstenaars.

En dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Het Grand Hospice wordt een echte plek om te wonen, met zijn guinguette (Jardin), kapper (Vilain), schoonheidssalon (Zamany), patisserie (Toga), naaiatelier (Couture Club) en platenwinkel (Hospice Records).

Door deze projecten te huisvesten en hun activiteiten te promoten, versnelt Pali Pali hun ontwikkeling en maakt het, dankzij het OCMW, een echt sociaal verschil in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ontdek alle projecten hier