Sluit
Typ minstens 1 karakter om te zoeken

Kom meer te weten over de projecten van Grand Hospice!

Na het succes van de oproep tot het indienen van projecten biedt het Grand Hospice nu onderdak aan meer dan 120 initiatieven die deze nieuwe sociale en culturele derde plaats helpen bevorderen. Deze projecten kunnen worden ontdekt tijdens een open dag op 10 mei.

"In afwachting van de werkzaamheden op deze site, die zal worden gebruikt voor huisvesting ," zegt Khalid Zian, voorzitter van het OCMW, "beheert Pali Pali deze ruimte en ontwikkelt het project dat tot doel heeft verschillende complementaire activiteiten samen te brengen, een bemiddelings- en opvangcentrum voor de buurt te bieden en sociale innovatie-initiatieven aan te moedigen. Na een oproep tot het indienen van projecten hebben nu meer dan 100 exploitanten zich opgericht en nemen zij deel aan deze dynamiek. Deze projecten hebben al een positief effect, zowel op de buurt als daarbuiten. Zij brengen verschillende toepassingen samen om de ontmoeting tussen mensen, de bundeling van middelen en gezamenlijke projecten te vergemakkelijken .

De geselecteerde projecten waren georganiseerd rond vier hoofdthema's: gemeenschap, duurzame ontwikkeling, kunst en cultuur, en onderwijs en gezondheid.

Gemeenschap

Het thema Gemeenschap omvat projecten met een sterke sociale impact. Bijvoorbeeld de pedagogische ondersteuning van Jeugdhuis Chicago Maison de Jeunes (één van de 8 jeugdcentra van D'BROEJ vzw), de vzw Chicago back (een solidariteitsproject van de bewoners van de wijk "Chicago", ontstaan tijdens de 1ste opsluiting in 2020), Job Dignity (acties ter bestrijding van dakloosheid en sociale uitsluiting), Singa (integratie van vluchtelingen en migranten), Bulle Wasserette Mobile (eerstelijns gezondheids- en sociale dienst voor mensen in zeer precaire situaties), Coopération Education Culture (literaire, culturele en educatieve activiteiten gericht op Afrika en het Caribisch gebied) en Rabi Jacob (een vereniging die maaltijden bereidt en uitdeelt voor mensen in precaire situaties).

Duurzame ontwikkeling

In het thema duurzame ontwikkeling kunt u veranderingsactoren ontmoeten zoals Lita.co (Europa's eerste platform voor impact investing) en Energy4commons (programma's voor elektriciteitsvoorziening op het platteland en in de stad op basis van hernieuwbare energie). Maar ook mode- en designprojecten zoals Méson (recuperatie van woningtextiel dat bestemd was om te worden weggegooid of achtergelaten om er kleding en accessoires van te maken), Retro Reset (een Brussels circulair modemerk dat vintage ("retro") stukken combineert met geupcyclede ("geresette") creaties), Obso (een 100% duurzaam en solidair platform voor vintage kleding) en Twoo-D (kleding, planten en objecten ontworpen in Brussel). Of actief in mobiliteit, zoals Bike-Packer (organisator van Belgische fietstochten) of Bazaar Trottoir et Cactus (ontdekking van Brussel per fiets).

Onderwijs en gezondheid

In het thema Onderwijs en Gezondheid kun je Nederlands leren met Opencontext, dansen, boksen of yoga met Super Chill Yoga. U kunt ook een beroep doen op de geestelijke gezondheidszorg van het Antonin Artaud-centrum, Téjo of Le monde du dedans. Of in de banenjacht met Promo Jeunes.

Kunst & Cultuur

In het thema Kunst & Cultuur vinden we met name de Bagagerie (theatergezelschap en expressiewerkplaats) die in het kader van de Zinneke Parade de zinnode Brol Bazar verzorgt. Maar ook Magma (Brussels collectief dat kunstenaars ontwikkelt rond muziek), Arts et publics (culturele bemiddeling in kruispunten, opleiding en invoeging, burgeranimatie en promotie van kunst), Bledarte (ruimte van expressie voor allochtone jongeren via kunst en cultuur), en vele kunstenaarsateliers.

En dit zijn maar een paar voorbeelden. Het Grand Hospice wordt een echte plek van leven met zijn guinguette (Jardin), zijn kapper (Vilain), zijn schoonheidssalon (Zamany), zijn banketbakkerij (Toga), zijn naaiatelier (Couture Club) of zijn platenwinkel (Hospice Records).

Door deze projecten te ontvangen en hun activiteiten te promoten, fungeert Pali Pali als een versneller voor hun ontwikkeling en maakt het dankzij het OCMW een echt sociaal verschil in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ontdek hier alle projecten