Sluit
Typ ten minste 1 teken om te zoeken
INSPE Grenoble

Nieuwe tijdelijke bezetting in Grenoble

In afwachting van de ontmanteling van een aantal bestaande gebouwen voor de bouw van het nieuwe blok "Berthelot-Zola", hebben de stad Grenoble en SAGES, de ontwikkelaar van het Flaubert EcoQuartier, besloten de deuren van deze locatie te openen voor het grote publiek door deze beschikbaar te stellen voor een innovatief project van tijdelijke bewoning voor een periode van 4 jaar (van begin 2023 tot eind 2026). Het project bevindt zich ten noorden van het EcoQuartier Flaubert, tussen het stadscentrum en de wijk Villeneuve van Grenoble, vlakbij de MC2 en de Bifurk, en omvat de gebouwen die voorheen werden gebruikt door het Institut National Supérieur de Professorat et de l'Education (INSPÉ, voorheen IUFM).

Om dit project te coördineren, hebben de stad Grenoble en SAGES een openbare aanbesteding uitgeschreven om een sitecoördinator aan te stellen die verantwoordelijk is voor een drieledige missie van coördinatie, stimulering en animatie. De belangrijkste inhoud van deze missie bestaat uit :

- Coördineer en ondersteun het toekomstige gebruik van de locatie en zorg voor een algehele samenhang;

- Aanbieden van een verscheidenheid aan eenmalige projecten en activiteiten gedurende het hele jaar in de gebouwen en buitengebieden, in overeenstemming met de geschiedenis van de buurt en de omgeving.

pali pali (https://www.pali-pali.com/), een versneller van culturele, sociale en solidariteitsprojecten, is geselecteerd om de komende jaren de tijdelijke bezetting van de INSPE-site in Grenoble te organiseren. pali pali, een bekende figuur in tijdelijke bezetting in België, zal zijn eerste tijdelijke bezettingsproject in Frankrijk uitvoeren in Grenoble. Het plan is een ruimte op een derde locatie die een aantal complementaire activiteiten in hetzelfde gebied samenbrengt: productieruimtes, culturele en sociale activiteiten, duurzame voeding, enzovoort. De bewoners zullen worden geselecteerd op basis van een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling die momenteel loopt. Zij zullen begin 2023 bekend worden gemaakt.

Een nieuwe gezellige ruimte in de buurt creëren

Het doel van het project is om een nieuwe gezellige ruimte in de wijk te creëren, dankzij de sociale en inclusieve programmering. Deze bezetting zal de gebruiksmogelijkheden van de toekomstige wijk testen en voorsorteren op de definitie van het uiteindelijke project. De locatie zal open zijn voor het publiek en buren en belanghebbenden uit de omgeving zullen erbij betrokken worden om de intensiteit en identiteit van de wijk te onthullen.

Voor de nieuwe manager en oprichter Edouard Meier, "is pali pali erg enthousiast over het idee om een nieuwe locatie in Grenoble te creëren. Onze ambitie is drieledig: een aantal complementaire activiteiten samenbrengen en een bemiddelings- en opvangcentrum voor de buurt bieden".

Voor Yann Mongaburu, gemeenteraadslid van Grenoble verantwoordelijk voor Tactische Stedenbouw, "na de Volets Verts in de Abbaye, is het gemeentebestuur van Grenoble trots om te kunnen rekenen op de erkende ervaring van pali pali voor dit tweede grote stedenbouwkundige overgangsproject. Door het verstrekken van nieuwe middelen voor culturele, sociale, duurzame voeding, gezondheid en horeca ambities, zal dit experiment een uitzonderlijke site die voorheen gesloten was voor de bevolking van Grenoble te openen, en te voeden in de toekomst van het Flaubert eco-district project".

Philippe Cardin, voorzitter en CEO van SAGES: "Dit is het eerste tactische stedenbouwkundige project van deze omvang voor SAGES. We ontwikkelen onze praktijken om ze te gebruiken in het uiteindelijke project, om plaatsen tot leven te brengen die wachten om ontwikkeld te worden als onderdeel van het stadsproject".