Sluit
Typ minstens 1 karakter om te zoeken
INSPE Grenoble

Nieuwe tijdelijke bezetting in Grenoble

In afwachting van de afbraak van bepaalde bestaande gebouwen om de bouw van het nieuwe blok "Berthelot-Zola" mogelijk te maken, hebben de stad Grenoble en SAGES, de ontwikkelaar van het Flaubert EcoQuartier, besloten de deuren van dit gebied te openen voor het grote publiek door het beschikbaar te stellen voor een innovatief project van tijdelijke bewoning voor een periode van 4 jaar (van begin 2023 tot eind 2026). Het project, gelegen ten noorden van het EcoQuartier Flaubert, tussen het stadscentrum en de Villeneuve de Grenoble, nabij de MC2 en de Bifurk, betreft de gebouwen die vroeger werden gebruikt door het Institut National Supérieur de Professorat et de l'Education (INSPÉ ex IUFM).

Om dit project te coördineren hebben de stad Grenoble en SAGES een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de aanstelling van een locatiecoördinator die belast is met een drievoudige missie van coördinatie, stimulering en animatie. De hoofdinhoud van deze missie bestaat uit :

- Coördinatie en ondersteuning van toekomstige bezettingen van de site, om de algemene samenhang te waarborgen;

- Het hele jaar door specifieke en gevarieerde projecten en activiteiten voorstellen in de gebouwen en de buitenruimtes, met respect voor de geschiedenis van de wijk en de omgeving.

pali pali (https://www.pali-pali.com/), een versneller van culturele, sociale en solidariteitsprojecten, werd geselecteerd en zal de komende jaren de tijdelijke bezetting van de INSPE-site in Grenoble organiseren. pali pali, een erkende figuur in tijdelijke bezetting in België, zal zijn eerste tijdelijke bezettingsproject in Frankrijk uitvoeren in Grenoble. Het programma omvat een derde plaats die verschillende complementaire activiteiten in dezelfde ruimte samenbrengt: productieruimten, culturele en sociale activiteiten, duurzaam voedsel, enz. De bewoners zullen worden geselecteerd via een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling die momenteel plaatsvindt. Ze zullen begin 2023 bekend zijn.

Een nieuwe gezellige ruimte in de buurt creëren

Het doel van het project is het creëren van een nieuwe gezellige ruimte in de wijk, dankzij de sociale en inclusieve programmering. Deze bezetting zal de gebruiksmogelijkheden van de toekomstige wijk testen en voorsorteren op de definitie van het definitieve project. Het voorziet in een openstelling van het terrein voor het publiek, en een betrokkenheid van de buren en actoren uit de omgeving om de intensiteit en de identiteit van de buurt te onthullen.

Voor de nieuwe uitbater en oprichter Edouard Meier is "pali pali zeer enthousiast over het idee om een nieuwe plek in Grenoble te creëren. Onze ambitie is drieledig: verschillende complementaire activiteiten samenbrengen en een bemiddelings- en opvangcentrum voor de buurt bieden.

Voor Yann Mongaburu, gemeenteraadslid belast met Tactical Urbanism van de stad Grenoble, "is de stad Grenoble trots om na de Volets Verts, in de abdij, te kunnen rekenen op de erkende ervaring van pali pali voor dit tweede grote stedenbouwkundige overgangsproject. Door nieuwe middelen aan te bieden voor culturele, sociale, duurzame voeding, gezondheid en gastvrijheid ambities, zal deze ervaring een uitzonderlijke site openen die voorheen gesloten was voor de bevolking van Grenoble en de toekomst van het Flaubert eco-district project voeden.

Voor Philippe Cardin, voorzitter en CEO van SAGES, "is dit het eerste tactische stedenbouwkundige project van deze omvang voor SAGES. Wij ontwikkelen onze praktijken om de reflecties van het eindproject te voeden en zo plaatsen tot leven te brengen die wachten op de ontwikkeling van het stadsproject".